Kutyakozmetika hírei

Kutyakozmetika híreinket találja archiválva ezen az oldalon. Amennyiben nem találja amit keres nyugodtan írjon jekünk e-mailt.


« vissza a hírekhez

1173. Budapest, Pesti út 130.

2013.05.15.

Leírás...A kullancs a benne levő fertőzéseket mindig csak vérszívás közben tudja továbbadni. Ha még azelőtt elpusztul, akkor nem fertőz. Ráadásul a kutyába belejutott kullancs szeret ide-oda mászkálni a bundában, keresi magának azt a helyet, ahol alkalmas számára a terület a vérszíváshoz. Így legtöbbször eltölt egy kis időt a kutya bőrén, miközben – ha jó szert használunk – van idő összekennie magát a méreggel. Szóval egy szer hatékonyságát nem abból kell lemérni, hogy találunk-e a kutyában kullancsokat, vagy sem!Hazánkban közel 40 kullancsfaj fordul elő. Ezek közül háziállataink szempontjából legnagyobb jelentősége az Ixodes ricinusnak és Rhipicephalus sanguineusnak van. A kifejlett kullancsok 2-6 mm hosszúak, de vérszívás után a nőstények borsónyi, babnyi nagyságot is elérhetnek. A hímek és a nőstények is szívnak vért, azonban a hímek a háti felületüket beborító pajzs miatt nem tudnak jelentős mennyiségű vért felvenni. A kullancsok fűszálakon és bokrokon várakoznak az arra járó állatokra, amikre észrevétlenül ráesnek. Egy kullancs vérszívása 4-10 napig is eltarthat, majd ezt követően a megtermékenyített nőstény kullancs a talajra hullik, lerakja akár több ezer petéjét, majd elpusztul. A kifejlett kullancs évekig bírja az éhezést és a telet is képes átvészelni.

Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. Augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Leginkább az erdős, bokros területeket kedvelik, de a belváros parkjaiban is előfordulnak.